• nl
  Background Image

  Melt! Festival: IJ-zer-sterk!

  Waar: Ferropolis, Duitsland / Data: 14 juli t/m 16 juli / Genre: Techno, Indierock, Drum ’n Bass


  Nou, daar gaan we weer beste mensen. Naar Melt! Melt!? Ja natuurlijk: wij gaan weer naar Melt! Duh.

  Kriebels

  De gedachte alleen al doet ons kriebelen. We zien elkaar staan onder die gigantische graafmachines, om een uurtje of 3 ‘s nachts, wanneer Alt-J op de immense mainstage net is afgelopen. 3 bier in je hand en 10 pfandmunten. “Naar de tent?” “Neeeeeeee, natuurlijk niet. Du Arsloch! Het is net begonnen” Nu gaan we echt los. Dus vliegen we naar de Big Wheel, waar Sven Väth zojuist heeft afgetrapt. We zijn er snel, want op Melt! geen modderpoelen. Het grootste gedeelte van deze voormalige Oost-Duitse bruinkoolcentrale bestaat uit asfalt.

  (s) Melt!?

  Melt! Festival vindt dit jaar plaats van donderdag 14 t/m maandagmorgen 18 juli. Even een misverstand uit de wereld helpen: op Melt! is het weer altijd ruk. Niet dus. Tot en met 2013 riep iedereen dat het op Melt! altijd regende. Toen kwam de 2013-editie met een gemiddelde temperatuur van een graadje of 28. Er werd heel hard gedanst en vooral de zonnedans was populair: in 2014 liep het kwik op tot 33 C. Kortom: Op Melt! weet je het nooit. In ieder geval is het hot! Vinden wij ten minste.

  Line-up

  Waarom dan? Mix van factoren. De line-up is vaak belachelijk goed tot excellent. Melt! heeft voor ieder wat wils: indie, house, electro, drum&bass, een potje gitaren en natuurlijk onvervalste techno. In 2015 o.a. op het programma: Alt-J, Alan Fitzpatrick, London Grammar, Modeselektor pres. Melt!Selektor, Sven Väth en Ellen Allien. En o ja: Kylie Minogue. Jawel: Kylie Minogue, dat springende meisje bekend van de Alarmschijf Can’t Get You Out of my Head, dat 4 miljoen keer over de toonbank ging. Het verbaasde ons eerlijk gezegd een beetje dat zij nog leefde. Maar natuurlijk gaan we kijken. Waarschijnlijk bij wijze van voorprogramma, zaterdagavond vanaf de betonnen tredes achteraan bij Main. Die zijn met een beetje mazzel de hele dag lekker voorverwarmd door dat Duitse zonnetje.

  Luister hier naar de Melt-playlist 2015

  melt festival kraan

  Straks staan we hier in Ferropolis: ‘stad uit ijzer’

  Stad uit ijzer

  Toch nog even over die locatie: Ferropolis. Da’s Latijn voor ‘stad uit ijzer’. Vandaar dat we gerust kunnen zeggen: Metl! Festival: ijzersterk. Een voormalige bruinkoolcentrale waar de Oost-Duitsers zich suf groeven op zoek naar brandstoffen. Benieuwd naar welke muziek zij luisterden op hun transistortjes. Zoiets misschien?

  In ieder geval hebben ze goed doorgewerkt en na de arbeid lekker de kraan opengezet: Ferropolis is een f#cking schiereiland geworden met enorm veel water eromheen. Komen we zo op terug. Waar je tegenaan kijkt als je ff in het gras gaat liggen zijn dus die gigantische bruinkoolmachines. Lastig om te verplaatsen indertijd, en daar profiteren wij nu maximaal van. Larger than live kunnen we ze wel noemen en soms is dat fijn. Weten dat je enorm nietig bent maakt het leven makkelijker en je feestje fijner. Perfecte verlichting erop en klaar: welkom out of space!

  Banner Busreis Nederland

  Big Wheel Stage

  Waar waren we gebleven. De Big Wheel! Helemaal achter op het Melt!-terrein en dat is niet voor niets: hier komen de echte kenners. Kenners van de beste elektronische muziek en vooral: van de beste feestjes. De setting is nagenoeg ideaal. Een of andere machine op een groot draaiwiel schermt je hier af van al teveel mainstream. Je kijkt naar de stage die ieder jaar weer mooier wordt. Wurm jezelf wel even voor de audio- en lichtbooth zodat je alles voluit mee kan maken.

  De Big Wheel, dat is een beetje het Holland Heineken Huis van Melt!, gezien het groot aantal Nederlanders dat je hier tegenkomt. Best relaxt, want of je het nu wil of niet: connecten ga je toch. Voor de rest geen overeenkomsten met het biermerk. Bovendien drink je hier heerlijke Warsteiner. Laat de visuals op het grote scherm op je inwerken. Ga door op Big Wheel tot de zon opkomt en je zult dit niet licht vergeten. Heerlijke muziek, jij met je vrienden, je nieuwe vrienden en een uitzinnige menigte. De tijd staat hier meestal even stil.

  Exodus

  Omdat Big Wheel als laatste stage afsluit, kruip je daarna lekker je tent in. Not! Eerst moet je het festivalterrein nog af. Dat is makkelijk: sluit je aan in een bende malloten achter de bezemwagen. De meest vrolijke Oost-Europese polkablazers staan opeengepropt op dit karretje en spelen alsof hun leven ervan af hangt. Mis het niet. De bezemwagen houdt je op de been en hier scoor je nog een paar laatste sigaretten bij goedgevige dronkenmannen.

   

  Sleepless Floor

  OK, je bent het terrein afgekomen. De weg naar de camping lacht je tegemoet. Maar dan wordt je aandacht getrokken door een uit Europallets opgetrokken stage aan je rechterhand: de Sleepless Floor. ‘Alle Vögel sind schon da” staat met grote plankenletters boven de bar getimmerd. Uit, die slippers: dit is het Ibiza van Oost-Duitsland. Zand dus. En feest, o wat een feest. Het is ieder jaar weer raak. Nieuwkomers en gevestigde namen zwepen je hier op tot in het hiernamaals. Je bier smaakt zaliger, de mensen zijn nog liever en als de zon definitief doorbreekt is dat letterlijk een geschenk uit de hemel.

  Er zijn mensen die niet eens een ticket voor Melt! hebben. De Sleepless Floor is 24/7 open en je kunt hier terecht zonder bandje. Leuke mix van festivalgangers en locals gegarandeerd. Ben je je talen verloren onderweg? Geen probleem: genoeg Nederlanders van de beste soort.

  melt sleepless floor stage

  Voetjes in het zand op de Sleepless Floor. Uniek

  Camping

  Dan toch: de camping. Als alles teneinde is gekomen, voor eten en drinken en zwemmen en slapen is er de camping. Enorm terrein en enigszins langgerekt, dus wees er op tijd bij.

  Ieder jaar is er een Official Preparty op Melt! Festival, waar je de dag voor het festival voor een eurootje of 5 sfeer kunt proeven. Zelf geven we de voorkeur aan de enige echte preparty op deze camping, op donderdagavond, waarover later meer. Zorg dat je je tentje bij het water opzet. Zo kun je dag en nacht zwemmen. En in de schaduw liggen van de schattige boompjes die de camping van het water scheiden. We geven je graag meer praktische tips over de camping, maar die vind je in ons volgend blog. Voor nu geldt: rol je matje uit en geniet van je koude pils van maar €1,- uit de campingsupermarkt.

  Het weggetje

  Op welk moment van de dag je ook gaat: het weggetje naar het festivalterrein vormt zowel een goede opkikker als afsluiter van je Melt!-avontuur. Dwaal tussen de mensen in dit 10 minutenloopje, geef door die opblaaskrokodil, zing mee dat liedje en drink je bier op. Het paadje naar het terrein is de rode loper van Hollywood: hier heerst een gezonde spanning en bespreek je je verwachtingen, maak je je planning (waar je je toch nooit aan houdt) en flitsen de camera’s voordat je dat niet meer lukt.

  Na een lange dag, nacht of ochtend loop je ook hier weer terug. Met je nieuwe lover, met wildvreemden of natuurlijk met je beste vrienden. Vedwaalde teksten over de beste act, dat ene moment en die gekke Duitser. Of je jezelf nu verliest in de struiken of een strakke mars loopt: op dit befaamde weggetje maak je herinneringen. Van het padje ben je sowieso.

   


  Sinds 2012 verzorgt Maximal de leukste busreizen naar binnen- en buitenlandse festivals. Boek je bustickets, maar ook camping- en festivaltickets. Voor meerdaagse festivals kun je shoppen en kiezen uit honderden producten voor op de camping. Onze touringcars zijn altijd voorzien van SKTB / ISO 9001 keurmerk. Met de Maximal busreis reis je veilig, relaxt en betaalbaar. Op langere reizen is er altijd een gebriefte reisleider aan boord en trakteren we je op gratis koude biertjes. Ontdek. Boek. Stap in!

  BOEK JE BUSREIS